Ako prebieha konzultácia
Po komplexnej diagnostike lekármi je pacientovi doporučené objednať sa na odbornú konzultáciu k nutričnému terapeutovi. Pacientovi je odporúčaná konkrétna liečba, resp. diéta a úprava stravovania. Počas konzultácie sú pacientovi stanovené konkrétne výživové odporúčania, vhodné potraviny podľa individuálnej znášanlivosti a vhodné alternatívy za vylúčené potraviny.
Ing. Jarmila Kabátová
Objednanie
Objednať sa na dietologické poradenstvo je možné len telefonický, cez kontakt ambulancie, eventuálne iným spôsobom po dohode s nutričným terapeutom.
Dietologické poradenstvo je na vlastnú žiadosť pacienta a nie je hradené zdravotnou poisťovňou. Pacient si ho musí hradiť sám a cena závisí od diagnózy, eventuálne od kombinácie viacerých diagnóz.
Intorencia laktózy a fruktózy
LAKTÓZA
Laktózaneschopnosť rozložiť mliečny cukor laktózu v dôsledku nedostatku
príslušného enzýmu laktázy Laktóza, alebo mliečný cukor je disacharid, zložený z glukózy a galaktózy nachádzajúci sa v mlieku
a v mliečnych výrobkoch. Za normálnych podmienok je tento disacharid trávený v tenkom čreve, kde ho rozkladá enzým- laktáza.
U pacientov trpiacich laktózovou intoleranciou je znížená hladina tohto enzýmu, čo vedie k poruche vstrebávania mliečneho cukru.
Nerozložená laktóza sa dostáva do hrubého čreva a rozkladá sa za vzniku plynných substancií (metán, vodík)
a štiepnych produktov (k. mravčia, k. octová, formaldehyd). Následne dochádza ku kvaseniu, ktoré na sliznicu čreva pôsobí veľmi dráždivo
čo sa prejavuje v podobe rôznych symptómov.
Laktózová intolerancia môže byť primárna, alebo sekundárna
Primárna laktózová intolerancia je vrodená.
Jedná sa o vrodený deficit laktázy a môže sa prejavovať už od narodenia.
Hladina laktázy postupne s vekom klesá a môže to v dospelom veku viesť k deficitu a k prejavom laktózovej intolerancie.
Sekundárna laktózová intolerancia je len dočasná, alebo prechodná.
Je väčšinou vyvolaná nejakým iným ochorením v dôsledku narušenia sliznice tenkého čreva.
Jedná sa o ochorenia ako celiakia, crohnova choroba, onkologické ochorenia ( ožarovanie, chemoterapia ), gastritídy, infekcie, salmonelóza, campylobacter a pod.
Prejavy laktózovej intolerancie
K prejavom dochádza po 30- 90 minútach od vypitia alebo skonzumovania mlieka, mliečnych výrobkov,
alebo inej potraviny, ktorá laktózu obsahuje. Ojedinele môže dochádzať k prejavom aj oneskorene.
Typickými sú prejavy týkajúce sa tráviaceho traktu a to : meteorizmus ( zvýšená plynatosť ), hnačky,
výrazná peristaltika ( škvŕkanie v bruchu ), nevoľnosť, zvracanie.
Liečba
Liečba je eliminačná, tzn. zo stravy je potrebné vylúčiť potraviny, ktoré laktózu obsahujú.
Je potrebné neustále čítať zloženie, nakoľko laktóza môže byť súčasťou ktoréhokoľvek výrobku
( šunky, párky, keksíky, majonézové šaláty, ale dokonca aj chlieb, pečivo, alebo niektoré koreniny ).
Taktiež kolujú mylné názory, že v prípade laktózovej intolerancie je zakázané len kravské mlieko ale kozie a ovčie je povolené.
Nie je to úplne tak, ich tolerancia je individuálna. Vo všeobecnosti , pri nie príliš ťažkých formách laktózovej intolerancie,
sú povolené kyslomliečne výrobky s probiotickou kultúrou, tvrdé a zrelé syry s plesňou. Taktiež existujú aj teórie,
že čím tučnejší mliečny výrobok, tým dlhšie prechádza tráviacim traktom a teda aj menšie množstvo laktázy ho dokáže rozložiť.
V rámci doplnkovej liečby sa doporučujú špeciálne probiotiká , nakoľko probiotické baktérie pomáhajú mliečny cukor rozkladať.
Na trhu sú taktiež dostupné špeciálne bezlaktózové výrobky rôznych značiek. Pacient ich bez problémov zakúpi v obyčajných
malo / veľkoobchodných sieťach. K dispozícii sú bezlaktózové mlieka, maslo, smotana, jogurty a dokonca aj pudingy.
Takéto výrobky sú o niečo sladšie, nakoľko je v nich laktóza, mliečny cukor, už rozložený. Okrem špeciálneho bezlaktózového mlieka
je povolené ako náhrada mlieka mlieko kokosové, ryžové, alebo sójové. Tolerancia určitého množstva laktózy,
ktoré pacientovi ešte nemusí robiť problémy je individuálna. Jednému môže robiť problém pol pohára mlieka,
druhý vypije celý pohár a nič mu nie je ale viac než jeden pohár mu už robiť problémy môže.
Taktiež má pacient k dispozícii tabletky a kvapky obsahujúce enzým laktázu, ktoré napomáhajú pri trávení mliečneho cukru.
Tieto enzymatické prípravky si pacient môže zakúpiť v lekárni, bez lekárskeho predpisu. Laktózová intolerancia, alebo alergia na mlieko?
Je potrebné si uvedomiť, že intolerancia laktózy nie je alergia na mlieko!!
Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka môže byť trávenie laktózy ( mliečneho cukru ) v poriadku a napriek tomu sa pacient nemá dobre,
má riedke stolice a celkovo neprospieva - intolerancia laktózy- nedostatok enzýmu laktázy v TČ - individuálna tolerancia určitého
množstva mlieka a mliečnych výrobkov. Nie je potrebná úplná eliminácia mlieka a mliečnych výrobkov!!!! - alergia na bielkovinu
kravského mlieka- je imunologicky podmienená, tzn. je to odpoveď imunitného systému na proteíny v kravskom mlieku - potrebná úplná eliminácia
kravského mlieka- aj stopové množstvá!!
FRUKTÓZA
Jedná sa o poruchu trávenia ovocného cukru ( fruktózy- jednoduchý cukor),
pri ktorej je narušená absorpcia ( vstrebávanie )fruktózy v tenkom čreve, čo má za následok jej zvýšenú koncentráciu
a s tým spojené príznaky. Nespracovaný cukor sa presúva z tenkého čreva do hrubého, kde je nestrávená fruktóza fermentovaná
črevnými baktériami produkujúcimi vodík, oxid uhličitý, metán a mastné kyseliny s krátkym reťazcom. To vedie k príznakom,
ktoré sú podobné ochoreniu IBS ( syndróm dráždivého čreva ), alebo ako pri intolerancii laktózy- nafukovanie, kŕče, nevoľnosť,
hnačky alebo obstipácia ( zápcha ), odpor k ovociu a sladkostiam ale aj napr. depresia. ( taký ten základný príznak -
nafukuje ma/ bolí ma brucho ... po zjedení malého, alebo veľkého množstva ovocia, medu ... niečo nie je v poriadku ).
Podobne ako pri intolerancii laktózy sa diagnostika robí neinvazívne- dychovým testom, pri ktorom sa po vypití zarobenej
fruktózy meria vodík vo vydychovanom vzduchu. Intolerancia fruktózy môže byť však aj sekundárna, pri nejakom inom ochorení,
ako napr.celiakia, iné potravinové intolerancie a pod. Existuje aj tzv. Hereditárna fruktózová intolerancia, ktorá je dedičná,
celoživotná a prejavuje sa od kojeneckého veku, resp. od zavedenia fruktózy do jedálničku dieťaťa. Fruktóza sa nachádza
predovšetkým v prírodných produktoch ako med, ovocie, niektoré druhy zeleniny, kukuričný sirup, sladkosti, predovšetkým DIA výrobky...
Zdravý človek jednorázovo absorbuje max. 25-50 g fruktózy. Ľudia s fruktózovou intoleranciou absorbujú jednorázovo menej ako 25 g.
Niektorí majú ťažkosti už po konzumácii len 5g, čomu sa musí prispôsobiť aj eliminačná diéta a množstvo skonzumovanej fruktózy
počas dňa a pacienti si môžu pomôcť aj s enzymatickým prípravkom, ktorý je možné zakúpiť v lekárni, eventuálne na internete,
bez lekárskeho predpisu.